top of page
For All We Know - 050.JPG

BIOGRAFIE

Door de jaren heen heeft Ruud met en voor een heel scala aan artiesten gewerkt maar de meeste mensen kennen hem als gitarist van de internationaal succesvolle rockband Within Temptation. Met deze band tourt hij inmiddels al weer 22 jaar over de hele wereld. Van arena’s tot de allergrootste festivals in Europa, de drie Amerika’s en Japan. 

Verbinden door middel van muziek, in welke vorm dan ook, is iets wat hij altijd prachtig heeft gevonden. 

Als 12-jarige zag ik de concert registratie ‘Live After Death’ van Iron Maiden op VHS. Dit was het moment waarop ik wist dat ik elektrische gitaar wilde, nee, móest spelen. Het leek me fantastisch om op te treden voor grote getale mensen en zo verbinding te voelen.

Een voorwaarde van mijn ouders om een gitaar voor me te kopen was dat ik les ging nemen. Ze zagen het niet gebeuren dat ik zelf het wiel opnieuw uit ging vinden maar ik heb wel altijd alle steun gekregen die een kind zich kan wensen. Ik nam mijn hobby vanaf het begin uitermate serieus en toen het tijd werd om te bedenken wat ik na de HAVO wilde gaan doen kwam al snel het Conservatorium in mijn gedachten op. Zo geschiedde en in december van 1999 ben ik afgestudeerd van de afdeling lichte muziek (jazz) van het Brabants Conservatorium in Tilburg.

Vanaf mijn 14e speel ik al in allerlei verschillende bands, in de meest uiteenlopende stijlen, maar ik ben verreweg het meest bekend als gitarist van de internationaal succesvolle band Within Temptation. Sinds de zomer van 2001 heb ik, ik gok, zo’n 1000 shows met ze in binnen- en buitenland met ze gedaan. Van arena’s tot stadions tot de grootste festivals. Dit was vanaf het moment dat ik dat Iron Maiden concert op TV zag altijd mijn droom en ik kan zeggen dat die droom is uitgekomen.

 

Covid-19 heeft bij veel mensen roet in het eten gegooid en voor mij was dat niet anders. Alle concerten die gepland stonden, en dat waren er nogal wat, werden in één klap uit mijn agenda geveegd. Hierdoor ontstond enorm veel vrije tijd. Tijd die ik naast het schrijven van een nieuw For All We Know album (sinds 2011 mijn solo project) en online lesgeven ook in begon te vullen met mijn oude hobby modelbouw. Als kind deed ik dit enorm graag en ik zag om mij heen meer mensen die deze hobby oppakten.

 

Na een tijdje merkte ik dat ik geen stabiele rechterhand had bij het schilderen van poppetjes en andere details. Sterker nog; op een gegeven moment zat ik een poppetje te schilderen terwijl ik beiden ellebogen tegen mijn lichaam aan klemde en met mijn linkerhand mijn rechterhand ondersteunde. Alleen zo kon ik mijn trillende rechterhand stil krijgen. Hierop besloot ik om toch maar eens mijn huisarts te bezoeken. 

Zij kon mij vrij snel vertellen dat ik een  ‘essentiële tremor’ had. De term ‘tremor’ zegt t eigenlijk al; trilling. Mijn rechterhand trilt dus als ik iets wil doen. Dit was niet uitsluitend bij gitaarspelen of modelbouw maar ook bij ogenschijnlijk simpele dingen als groenten snijden, iets te drinken inschenken of mijn sleutel in het sleutelgat van mijn voordeur steken.

Hierop volgde een lang traject om precies uit te vinden wat er aan de hand is want sommige klachten (momenteel tril ik niet alleen maar vertoont mijn rechterhand ook stuiptrekkingen) passen niet binnen de diagnose ‘essentiële tremor’. We zijn er op het moment van schrijven nog niet volledig uit.

Ik heb deze klachten lang geheim gehouden uit angst om werk mis te lopen. Wie belt tenslotte een gitarist die niet meer op zijn oude niveau kan presteren. Want een emotie zoals nervositeit verergert het shaken. 

Wellicht kan je je voorstellen dat de paniek toesloeg. Gitaarspelen is niet alleen mijn hobby en passie maar ook mijn broodwinning en identiteit. Dit is allemaal met elkaar verweven. 

Toen ik er uiteindelijk toch over durfde te praten met mensen die dichtbij mij staan  merkte ik dat er enorm opluchtte. Ik praatte het van me af. In die periode waren er drie mensen die mij vertelden dat ik er iets mee zou moeten doen. Zo werd het idee geboren om het sprekersvak eens te onderzoeken. Ik ben gewend om voor grote groepen te staan vanuit mijn beroep als uitvoerend muzikant én docent.Zo heb ik dus van de nood een deugd gemaakt en ik hoop andere mensen op zijn minst te kunnen te entertainen met mijn verhaal. Het zou helemaal mooi zijn als er ook mensen geïnspireerd door raken.

Wapenfeiten

Goud en Platina

Door de jaren heen ongeveer 20 gouden en platina albums met Within Temptation ontvangen

4,4 miljoen albums verkocht

Within Temptation heeft ongeveer 4,5 miljoen albums verkocht

Shows op beroemde festivals

Oa Hellfest (Fr), Graspop (B), Wacken Open Air (D), Woodstock (Pl), Download (UK) en Pinkpop en Lowlands (NL)

Prijzen

Zilveren- en Gouden harp, 2 Edisons, 5 maal export prijs, verschillende TMF Awards, World Music Award enz.

30+ albums opgenomen

Waaronder 6 studio, 5 live albums met Within Temptation, 3 solo albums onder de noemer For All We Know en diverse andere artiesten

Legendarische concertzalen

Headline shows in concertzalen/arena’s als Wembley en de O2 in Londen, Carré en Ziggodome in Amsterdam, Lotto Arena en Sportpaleis in Antwerpen

bottom of page